Articles

Kdo stvořil svět? A kdo stvořil mě? A proč?





Jsem na správné cestě?





Kdo stvořil nebesa i zemi a vše, co je mezi nimi, jako velkolepá stvoření, která nelze obsáhnout?





Kdo stvořil ten přesný a dokonalý řád, který panuje na nebi a zemi?





Kdo stvořil člověka a dal mu sluch, zrak a rozum a učinil ho schopným získat vědomosti a pochopit skutečnosti?





Kdo vytvořil ten dokonalý soulad orgánů tvého těla a ztvárnil tě v krásné podobě?





Přemýšlej o stvoření všech živých věcí, s jejich odlišnostmi a druhy - kdo je vytvořil v takových podobách, které nemají konce?





Jak je ovládán celý tento obrovský svět se svým řádem, který ho do detailu řídí po celé věky?





Kdo vytvořil řád, který řídí tento svět (život, smrt, zrození, noc, den, změny ročních období atd.)?





Stvořil se tento svět sám? A vznikl z ničeho? Nebo vznikl náhodou? Pravil Všemohoucí Bůh:﴿أَمْ خُلِقُوا مِنْ غَيْرِ شَيْءٍ أَمْ هُمُ الْخَالِقُونَ (٣٥) {Cožpak z ničeho byli stvořeni, či sami jsou stvořiteli, (35)أَمْ خَلَقُوا السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضَ بَلْ لَا يُوقِنُونَ﴾ anebo stvořili nebesa i zemi? Ne, oni nejsou přesvědčeni!}[Hora Sinaj: 35-37]





A pokud jsme nestvořili sami sebe a je nemožné, abychom vznikli z ničeho nebo náhodou, tak jediná pravda, o které nejsou pochyby, je: tento svět musí mít mocného a schopného Stvořitele, protože je vyloučeno, aby se tento svět stvořil sám nebo vznikl z ničeho nebo náhodou.





Proč člověk věří ve věci, které nevidí? Například: vnímání, rozum, duši, pocity a lásku. Není to proto, že vidí stopy jejich existence? Tak jak může člověk odmítat existenci Stvořitele tohoto světa, když vidí stopy Jeho tvoření a milosrdnosti?





Žádný rozumný člověk nepřijme, aby mu někdo řekl: tento dům vznikl, aniž by ho někdo postavil, nebo aby mu řekl: tento dům vytvořilo nic. Tak jak mohou někteří lidé věřit tomu, kdo říká, že tento velkolepý svět vzniknul bez Stvořitele? Jak může rozumný člověk přijmout, aby mu někdo říkal, že tento dokonalý řád světa vzniknul náhodou?





To vše nás dovádí k jedinému závěru, a to, že tento svět má velkolepého, schopného Pána, který ho řídí, a že tento Pán je jediný, kdo si zaslouží být uctíván, a že vše, co je uctíváno kromě něj, je neplatné uctívání a nic z toho si nezaslouží být uctíváno.





Pán, velkolepý Stvořitel





Je zde jediný Pán, Stvořitel, který je vládcem, ředitelem tohoto světa, tím, kdo uštědřuje obživu, oživuje a usmrcuje. On je tím, kdo stvořil tuto zemi, podřídil ji a učinil vhodnou pro všechna Svá stvoření. A On je Ten, který stvořil nebesa a vše, co je na nich z velkolepého stvoření, a vytvořil pro slunce, měsíc, noc a den tento přesný řád, který ukazuje na Jeho velikost.





On je Ten, kdo nám podřídil vzduch, bez kterého nelze žít. On je Ten, kdo nám sesílá déšť a podřídil nám moře a řeky. On nás krmil a chránil, když jsme byli ještě embrya v tělech našich matek a neměli jsme žádnou sílu, a On je Ten, kdo dal téct krvi v našich žílách od narození až do smrti.





Tento Pán Stvořitel, který dává obživu, je Všemohoucí Bůh





Pravil Všemohoucí Bůh:﴿إِنَّ رَبَّكُمُ اللَّهُ الَّذِي خَلَقَ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضَ فِي سِتَّةِ أَيَّامٍ ثُمَّ اسْتَوَى عَلَى الْعَرْشِ يُغْشِي اللَّيْلَ النَّهَارَ يَطْلُبُهُ حَثِيثًا وَالشَّمْسَ وَالْقَمَرَ وَالنُّجُومَ مُسَخَّرَاتٍ بِأَمْرِهِ أَلَا لَهُ الْخَلْقُ وَالْأَمْرُ تَبَارَكَ اللَّهُ رَبُّ الْعَالَمِينَ﴾ {Pánem vaším je vskutku Bůh, jenž stvořil nebesa i zemi v šesti dnech a potom se usadil na trůně Svém. On pokrývá nocí den, který se bez přestání žene za ní, zatímco slunce, měsíc a hvězdy jsou rozkazu Jeho podrobeny. Což Jemu nenáleží stvoření a rozkazování? Požehnán buď Bůh, Pán lidstva veškerého!}[Rozpoznání: 54]





Bůh je Pán, který stvořil vše, co je na tomto světě, ať to vidíme, nebo nevidíme. Vše kromě Něj je jedním ze stvoření, které stvořil, a On jediný si zaslouží být uctíván a aby nikdo jiný nebyl uctíván společně s Ním. Nemá žádného společníka ve Svém panství, stvoření, řízení tohoto světa nebo uctívání.





Kdybychom předpokládali, že kromě Boha existují i další jiní bozi, tak to by nebylo možné. Vedlo by to totiž k zániku tohoto světa, protože není možné, aby svět řídili současně dva nebo více bohů. Pravil Všemohoucí Bůh:{لَوْ كَانَ فِيهِمَا آلِهَةٌ إِلَّا اللَّهُ لَفَسَدَتَا} {Kdyby byla na nebi a na zemi božstva jiná kromě Boha, věru by obojí již zkáze bylo propadlo.}[Proroci: 22]





Vlastnosti Pána Stvořitele





Pán má krásná jména, která ani nelze spočítat, a má mnoho vznešených vlastností, které ukazují na Jeho dokonalost. Do Jeho jmen patří: Stvořitel, Bůh (Alláh, což znamená jediný, který nemá žádného společníka a který si zaslouží být uctíván), Živý, Trvalý, Milosrdný, Ten, který uštědřuje obživu, a Štědrý.





Všemohoucí Bůh pravil v Koránu:﴿اللَّهُ لا إِلَهَ إِلَّا هُوَ الْحَيُّ الْقَيُّومُ لا تَأْخُذُهُ سِنَةٌ وَلا نَوْمٌ لَهُ مَا فِي السَّمَوَاتِ وَمَا فِي الأَرْضِ مَنْ ذَا الَّذِي يَشْفَعُ عِنْدَهُ إِلَّا بِإِذْنِهِ يَعْلَمُ مَا بَيْنَ أَيْدِيهِمْ وَمَا خَلْفَهُمْ وَلا يُحِيطُونَ بِشَيْءٍ مِنْ عِلْمِهِ إِلَّا بِمَا شَاءَ وَسِعَ كُرْسِيُّهُ السَّمَوَاتِ وَالأَرْضَ وَلا يَئُودُهُ حِفْظُهُمَا وَهُوَ الْعَلِيُّ الْعَظِيمُ﴾ {Bůh - není božstva kromě Něho, živého, trvalého! Nepadá naň ani dřímota, ani spánek, Jemu náleží vše, co na nebesích je i na zemi! Kdo může se u Něho přimluvit jinak, než s dovolením Jeho? On zná, co je před rukama jejich i co je za zády jejich, zatímco oni neobejmou z vědění Jeho nic leda to, co On chce. Trůn Jeho obepíná nebesa i zemi a střežení jich mu potíží nečiní - On vznešený je a mohutný!}[Súra Kráva: 255]





A Všemohoucí Bůh pravil:﴿قُلْ هُوَ اللَّهُ أَحَدٌ (١) {Rci: „On Bůh je jedinečný, (1)اللَّهُ الصَّمَدُ (٢) Bůh sám o sobě věčný (2)لَمْ يَلِدْ وَلَمْ يُولَدْ (٣) Neplodil a nebyl zplozen (3)وَلَمْ يَكُنْ لَهُ كُفُوًا أَحَدٌ﴾ a není nikoho, kdo je mu roven." (4)}[Upřímnost víry: 1-4]





Pán, který je uctíván, má dokonalé vlastnosti.





Do Jeho vlastností patří, že On je zbožštěn a uctíván, zatímco vše ostatní kromě Něj je stvořeno, pověřeno rozkazy a podrobeno.





Z Jeho dalších vlastností je, že je Věčně živý, zatímco všechno ostatní Bůh oživil a vytvořil, před tím to neexistovalo a On to udržuje při životě. Bůh je Živý, který nikdy nezemře, a je vyloučeno, aby zanikl, nikdy nespí a ani na Něj nepadá dřímota.





Z Jeho dalších vlastností je, že je Vědoucí, kterému není nic skryto ani na zemi ani na nebi.





Z Jeho dalších vlastností je, že je Slyšící a Vidoucí, který slyší vše a vidí každé ze svých stvoření a ví, co jim našeptává jejich duše a co skrývají jejich hrudi, a není Mu skryto nic, co je na zemi nebo na nebi.





Z Jeho dalších vlastností je, že je Mocný, jenž je schopen učinit cokoliv a nikdo nemůže zabránit Jeho vůli. Koná, co chce, a zabrání, čemu chce, ať dříve nebo později a Jeho moudrost je dokonalá.





Z Jeho dalších vlastností je, že je Stvořitel, který uštědřuje obživu, vše řídí a stvořil všechno stvoření a řídí jej a všechno stvoření je Mu podrobeno a v Jeho moci.





Z Jeho dalších vlastností je, že odpovídá a pomáhá tomu, kdo je v nouzi, zachraňuje toho, kdo má starosti, a odstraňuje těžkosti. Pokud je jakékoliv stvoření v těžkostech nebo nouzi, vždy se obrací k Němu.





Uctívání není pro nikoho jiného než pro Boha, On je jediný dokonalý, který si je zaslouží, a nikdo jiný. Vše, co je uctíváno kromě Něj, je nedokonalé, zemře nebo se zničí, a jeho uctívání je neplatné.





Bůh nás obdařil rozumem, který dokáže pochopit část Jeho velikosti, a dal nám přirozenost, která má ráda dobro a nenávidí zlo a cítí klid, když se obrátí k Bohu. Tato přirozenost dokazuje Boží dokonalost a to, že (Bůh) nemůže mít žádné nedokonalé vlastnosti.





Pro rozumného člověka se nehodí, aby uctíval někoho jiného než dokonalého, tak jak může uctívat něco stvořeného, nedokonalého, jako je on sám, nebo něco ještě méně dokonalého než je on sám!





To, co má být uctíváno, nemůže být člověk, socha, strom nebo zvíře.





Pán Bůh je nad nebesy, na trůnu, odlišný od Svého stvoření. Není v Něm nic z Jeho stvoření, ani v Jeho stvoření není nic z Něj, ani se nevtěluje do žádného ze Svých stvoření.





Nic není jako Bůh, On je Slyšící a Vidoucí a nic se mu nevyrovná, nepotřebuje žádné ze Svých stvoření, nepotřebuje spát ani jíst a je tak velkolepý, že nemůže mít ani ženu, ani dítě. Stvořitel má tak dokonalé vlastnosti, že nikdy nemůže nikoho potřebovat nebo být nedokonalý.





Pravil Všemohoucí Bůh:﴿يَا أَيُّهَا النَّاسُ ضُرِبَ مَثَلٌ فَاسْتَمِعُوا لَهُ إِنَّ الَّذِينَ تَدْعُونَ مِنْ دُونِ اللَّهِ لَنْ يَخْلُقُوا ذُبَابًا وَلَوِ اجْتَمَعُوا لَهُ وَإِنْ يَسْلُبْهُمُ الذُّبَابُ شَيْئًا لَا يَسْتَنْقِذُوهُ مِنْهُ ضَعُفَ الطَّالِبُ وَالْمَطْلُوبُ (٧٣) {Lidé, je vám uváděno podobenství, vyslyšte je! Ti, které vzýváte místo Boha, nejsou schopni stvořit ani mouchu, i kdyby se k tomu všichni spojili! A kdyby jim moucha něco vzala, nebyli by schopni si to vzít nazpět od ní. Jak slabí jsou oba: žádající i žádaný! (73)مَا قَدَرُوا اللَّهَ حَقَّ قَدْرِهِ إِنَّ اللَّهَ لَقَوِيٌّ عَزِيزٌ﴾ Neoceňují Boha pravdivou mírou a Bůh věru je silný a mocný.}[Pouť: 73-74]





Proč nás Velkolepý Stvořitel stvořil? A co od nás chce?





Je možné, aby Bůh stvořil všechna tato stvoření bez cíle a bezúčelně, když je Moudrý a Vědoucí?





Je snad možné, aby nás Ten, který nás stvořil tak dokonale a podřídil nám vše, co je na zemi a na nebesích, stvořil bez cíle nebo aby nás nechal bez odpovědi na nejdůležitější otázky, o kterých přemýšlíme, jako například: proč jsme zde? Co bude po smrti? A jaký je smysl našeho stvoření?





A je snad možné, aby neexistoval trest pro toho, kdo páchá křivdy, a aby neexistovala odměna pro toho, kdo koná dobro?





Pravil Všemohoucí Bůh:﴿أَفَحَسِبْتُمْ أَنَّمَا خَلَقْنَاكُمْ عَبَثًا وَأَنَّكُمْ إِلَيْنَا لَا تُرْجَعُونَ﴾ {Domníváte se snad, že jsme vás stvořili jen bezúčelně a že k Nám nebudete navráceni?}[Věřící: 115]





Naopak, Bůh vyslal posly, abychom poznali smysl své existence a aby nás vedli k tomu, jak máme uctívat Boha, jak se k Němu máme přibližovat, co od nás požaduje a jak docílit Jeho spokojenosti, a oznámili nám, co s námi bude po smrti.





Bůh vyslal posly, aby nám oznámili, že On jediný si zaslouží být uctíván, abychom věděli jak Ho uctívat, aby nám předali Jeho rozkazy a zákazy a aby nás naučili správné zásady, kterých když se budeme držet, bude náš život krásný, plný dobra a požehnání.





Bůh poslal mnoho poslů, například: Noema, Abrahama, Mojžíše a Ježíše, a posílil je zázraky, které dokazují jejich pravdomluvnost a to, že jsou posláni Bohem. Posledním poslem byl Muhammad ﷺ.





Poslové nám jasně oznámili, že tento život je jen zkouška, zatímco opravdový život bude až po smrti.





A že existuje ráj pro věřící, kteří uctívali jediného Boha, který nemá žádné společníky, a uvěřili ve všechny posly. A že existuje oheň, který Bůh připravil pro nevěřící, kteří k Bohu přidružovali jiná božstva nebo v Něj vůbec nevěřili nebo nevěřili v některého z Jeho poslů.





Pravil Všemohoucí Bůh:﴿يَا بَنِي آدَمَ إِمَّا يَأْتِيَنَّكُمْ رُسُلٌ مِنْكُمْ يَقُصُّونَ عَلَيْكُمْ آيَاتِي فَمَنِ اتَّقَى وَأَصْلَحَ فَلَا خَوْفٌ عَلَيْهِمْ وَلَا هُمْ يَحْزَنُونَ (٣٥) {Synové Adamovi! Věru k vám přijdou poslové z vašich řad vzešlí, aby vám sdělili Má znamení. Ti, kdož jsou bohabojní a dobré skutky konají, ti strach mít nemusí a nebudou zarmouceni! (35)وَالَّذِينَ كَذَّبُوا بِآيَاتِنَا وَاسْتَكْبَرُوا عَنْهَا أُولَئِكَ أَصْحَابُ النَّارِ هُمْ فِيهَا خَالِدُونَ﴾ Avšak ti, kdož Má znamení za lež prohlašovali a s pýchou se od nich odvraceli, ti budou ohně obyvateli a v něm zůstanou nesmrtelní.}[Rozpoznání: 35-36]





Pravil Všemohoucí Bůh:﴿يَا أَيُّهَا النَّاسُ اعْبُدُوا رَبَّكُمُ الَّذِي خَلَقَكُمْ وَالَّذِينَ مِنْ قَبْلِكُمْ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ (٢١) {Lidé, uctívejte Pána svého, jenž stvořil vás i ty, kdož před vámi byli, abyste se báli Boha (21)الَّذِي جَعَلَ لَكُمُ الْأَرْضَ فِرَاشًا وَالسَّمَاءَ بِنَاءً وَأَنْزَلَ مِنَ السَّمَاءِ مَاءً فَأَخْرَجَ بِهِ مِنَ الثَّمَرَاتِ رِزْقًا لَكُمْ فَلَا تَجْعَلُوا لِلَّهِ أَنْدَادًا وَأَنْتُمْ تَعْلَمُونَ (٢٢) jenž pro vás učinil zemi lůžkem a nebesa kupolí a jenž seslal z nebe vodu a dal pomocí jí vyrůst plodům pro obživu vaši. Nedávejte Bohu rovných, vždyť dobře to víte! (22)وَإِنْ كُنْتُمْ فِي رَيْبٍ مِمَّا نَزَّلْنَا عَلَى عَبْدِنَا فَأْتُوا بِسُورَةٍ مِنْ مِثْلِهِ وَادْعُوا شُهَدَاءَكُمْ مِنْ دُونِ اللَّهِ إِنْ كُنْتُمْ صَادِقِينَ (٢٣) Jste-li na pochybách o tom, co jsme seslali služebníku svému, tedy přineste súru podobnou této a předvolejte si svědky své kromě Boha, jste-li pravdomluvní (23)فَإِنْ لَمْ تَفْعَلُوا وَلَنْ تَفْعَلُوا فَاتَّقُوا النَّارَ الَّتِي وَقُودُهَا النَّاسُ وَالْحِجَارَةُ أُعِدَّتْ لِلْكَافِرِينَ (٢٤) Však neučiníte-li to - a vám se to věru nepodaří - pak střezte se ohně, jehož palivem jsou lidé a kamení a jenž připraven je pro nevěřící.(24)وَبَشِّرِ الَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ أَنَّ لَهُمْ جَنَّاتٍ تَجْرِي مِنْ تَحْتِهَا الْأَنْهَارُ كُلَّمَا رُزِقُوا مِنْهَا مِنْ ثَمَرَةٍ رِزْقًا قَالُوا هَذَا الَّذِي رُزِقْنَا مِنْ قَبْلُ وَأُتُوا بِهِ مُتَشَابِهًا وَلَهُمْ فِيهَا أَزْوَاجٌ مُطَهَّرَةٌ وَهُمْ فِيهَا خَالِدُونَ﴾ Oznam radostnou zvěst těm, kdož uvěřili a zbožné skutky konali, že pro ně jsou připraveny zahrady, pod nimiž řeky tekou. A kdykoliv se jim za odměnu dostane z nich ovoce, tu řeknou: „Toto je jako to, co nám již dříve bylo uštědřeno," avšak dostalo se jim jen něco podobného. A budou tam mít manželky čisté - a budou tam nesmrtelní.}[Kráva: 21-25]





Proč existovalo více poslů?





Bůh poslal posly pro všechny Své národy, aby nebyl žádný národ, ke kterému by nepřišel žádný posel, tak aby je vyzývali k uctívání jejich Pána a předali jim Jeho rozkazy a zákazy. Cílem výzvy všech poslů bylo uctívání jediného Boha. A když nějaký národ začal opouštět nebo měnit to, s čím přišel jejich posel, jako je víra v jednoho Boha, Bůh vyslal dalšího posla, aby je napravil, aby se lidé navrátili ke své přirozenosti uctívat jediného Boha a poslouchat Ho.





A tak to bylo stále, dokud Bůh nevyslal Svého posledního posla Muhammada (ať je s ním mír a požehnání), který přišel s dokonalým náboženstvím a trvalým Božím zákonem pro všechno lidstvo až do konce světa, který doplňuje a ruší předešlé zákony. A Bůh zaručil tomuto náboženství trvání až do konce světa.





Člověk nebude věřícím, dokud neuvěří ve všechny posly.





Bůh je Ten, který vyslal všechny posly a nařídil všem Svým stvořením, aby je poslouchali, a kdo odmítne jediného z Jeho poslů, ten jako by odmítnul všechny posly. A není většího hříchu než odmítat Boží vnuknutí, a tak aby člověk vstoupil do ráje, musí věřit ve všechny posly.





A tak je pro každého v dnešní době povinné, aby uvěřil v Boha, ve všechny Boží posly a v soudný den, což nelze jinak než uvěřením a následováním posledního posla Muhammada ﷺ , kterému se dostalo věčného zázraku, kterým je vznešený Korán, který se Bůh zaručil ochránit do konce tohoto světa.





Bůh ve vznešeném Koránu zmínil, že kdo odmítne uvěřit v jakéhokoli Jeho posla, ten odmítá Boha a nevěří v Jeho zjevení. Pravil Všemohoucí Bůh:﴿إِنَّ الَّذِينَ يَكْفُرُونَ بِاللَّهِ وَرُسُلِهِ وَيُرِيدُونَ أَنْ يُفَرِّقُوا بَيْنَ اللَّهِ وَرُسُلِهِ وَيَقُولُونَ نُؤْمِنُ بِبَعْضٍ وَنَكْفُرُ بِبَعْضٍ وَيُرِيدُونَ أَنْ يَتَّخِذُوا بَيْنَ ذَلِكَ سَبِيلًا (١٥٠) {Ti, kdož nevěří v Boha a posly Jeho a chtějí oddělit Boha od poslů Jeho, říkají: „Věříme v jednu část a v jinou nevěříme," a chtěli by se ubírat cestou mezitím. (150)أُولَئِكَ هُمُ الْكَافِرُونَ حَقًّا وَأَعْتَدْنَا لِلْكَافِرِينَ عَذَابًا مُهِينًا﴾ A takoví jsou vpravdě nevěřící! A pro nevěřící jsme připravili trest ponižující.}[Ženy: 150-151]





A proto my muslimové věříme v Boha a v soudný den - jak nařídil Bůh - a věříme ve všechny posly a všechny předešlé knihy. Pravil Všemohoucí Bůh:﴿آمَنَ الرَّسُولُ بِمَا أُنْزِلَ إِلَيْهِ مِنْ رَبِّهِ وَالْمُؤْمِنُونَ كُلٌّ آمَنَ بِاللَّهِ وَمَلَائِكَتِهِ وَكُتُبِهِ وَرُسُلِهِ لَا نُفَرِّقُ بَيْنَ أَحَدٍ مِنْ رُسُلِهِ وَقَالُوا سَمِعْنَا وَأَطَعْنَا غُفْرَانَكَ رَبَّنَا وَإِلَيْكَ الْمَصِيرُ﴾ {Uvěřil posel v to, co od Pána jeho mu bylo sesláno, a uvěřili všichni věřící v Boha, anděly Jeho i Písma Jeho i posly Jeho - a My neděláme rozdíl mezi posly Jeho - a řekli: „Slyšeli jsme a uposlechli jsme; o odpuštění Tvé prosíme, Pane náš, a u Tebe je konečný cíl náš!}[Kráva: 285]





Co je to vznešený Korán?





Vznešený Korán je slovo Všemohoucího Boha a Jeho zjevení, které seslal poslednímu poslu Muhammadovi. Je to největší zázrak, který potvrzuje jeho proroctví ﷺ. Vznešený Korán je pravdivý ve svých nařízeních i v tom, o čem vypráví.Bůh vyzval ty, kteří ho prohlašují za lež, aby přišli s aspoň jednou súrou stejnou, jako je v Koránu, ale nebyli toho schopni kvůli velkolepému obsahu Koránu, který zahrnuje vše, co se týká člověka v tomto i v budoucím světě. Korán obsahuje všechny věci týkající se víry, ve které je povinné věřit.Stejně tak obsahuje příkazy a zákazy, které člověk musí dodržovat, ať už se týkají vztahu člověka vůči jeho Pánu nebo vůči sobě samému nebo vůči všemu ostatnímu stvoření. To vše je v Koránu zapsáno jasným a dokonalým jazykovým způsobem (který nikdy nikdo nedokázal napodobit).Korán také obsahuje mnoho rozumových důkazů a vědeckých skutečností, které dokazují, že tuto knihu nemohl vytvořit člověk, naopak dokazují, že jsou to slova Všemohoucího Boha a Pána celého lidstva.





Co je to islám?





Islám znamená odevzdání se Bohu tím, že člověk bude věřit v Jeho jedinost, poslouchat Ho a dodržovat Jeho zákon se spokojeností a úplným přijetím a nevěřit ve všechno ostatní, co je uctíváno kromě Boha.





Bůh poslal všechny Své posly s jediným poselstvím: výzvou k uctívání jediného Boha, který nemá žádných společníků, a k odmítání všeho, co je uctíváno kromě Boha.





Islám je náboženstvím všech proroků, protože jejich výzva je jen jedna, i když mají odlišné zákony. Muslimové jsou dnes jediní, kteří se přidržují správného náboženství, se kterým přišli všichni proroci. Poselství islámu je dnes jediná pravda a je to konečné poselství Stvořitele celému lidstvu.Pán, který poslal Abrahama, Mojžíše a Ježíše (mír s nimi), je tentýž, jenž poslal posledního posla Muhammada ﷺ. Islámský zákon přišel zrušit všechny ostatní zákony, které byly před ním.





Všechna náboženství, která lidé dnes uctívají - kromě islámu - vytvořili lidé nebo tato náboženství měla Božský původ, ale lidé je pozměnili a stala se z nich směs pověstí, bájí a lidských názorů.





Naproti tomu islámské náboženství je jediné jasné náboženství, které se nijak nezměnilo. Stejně tak uctívání Boha muslimy je jen jedno jediné - všichni se modlí pět modliteb ve dne a v noci, dávají almužnu ze svých majetků a postí se v měsíci ramadánu. A také jejich jediným zákoníkem je Korán jako jediná kniha ve všech zemích. Pravil Všemohoucí:﴿ٱلۡيَوۡمَ أَكۡمَلۡتُ لَكُمۡ دِينَكُمۡ وَأَتۡمَمۡتُ عَلَيۡكُمۡ نِعۡمَتِي وَرَضِيتُ لَكُمُ ٱلۡإِسۡلَٰمَ دِينٗاۚ فَمَنِ ٱضۡطُرَّ فِي مَخۡمَصَةٍ غَيۡرَ مُتَجَانِفٖ لِّإِثۡمٖ فَإِنَّ ٱللَّهَ غَفُورٞ رَّحِيمٞ﴾ {Dnešního dne jsem pro vás dovršil vaše náboženství a naplnil nad vámi Své dobrodiní a zlíbilo se mi dát vám islám jako náboženství. A kdo je donucen to pojídat během hladomoru, nemaje úmyslu hřešit... vždyť Bůh je odpouštějící, slitovný.}[Súra Prostřený stůl: 3]





Všemohoucí Bůh pravil v Koránu:﴿قُلْ آمَنَّا بِاللَّهِ وَمَا أُنْزِلَ عَلَيْنَا وَمَا أُنْزِلَ عَلَى إِبْرَاهِيمَ وَإِسْمَاعِيلَ وَإِسْحَاقَ وَيَعْقُوبَ وَالْأَسْبَاطِ وَمَا أُوتِيَ مُوسَى وَعِيسَى وَالنَّبِيُّونَ مِنْ رَبِّهِمْ لَا نُفَرِّقُ بَيْنَ أَحَدٍ مِنْهُمْ وَنَحْنُ لَهُ مُسْلِمُونَ (٨٤) {Rci: „Uvěřili jsme v Boha i v to, co seslal nám a co seslal Abrahamovi, Ismaelovi, Izákovi, Jakubovi a kmenům, i v to, co bylo dáno Mojžíšovi a Ježíšovi a prorokům od Pána jejich. My nečiníme rozdíl mezi nimi a do vůle Jeho jsme odevzdáni." (84)وَمَنْ يَبْتَغِ غَيْرَ الْإِسْلَامِ دِينًا فَلَنْ يُقْبَلَ مِنْهُ وَهُوَ فِي الْآخِرَةِ مِنَ الْخَاسِرِينَ﴾ Kdo touží po jiném náboženství než po islámu, nebude to od něho přijato a v životě budoucím bude mezi těmi, kdož ztrátu utrpí.}[Rod 'Imránúv: 84-85]





Islámské náboženství je návod na život, který je v souladu s přirozeností a rozumem, který přijímají rozumní lidé. Vytvořil ho velkolepý Stvořitel pro Svoje stvoření a je to náboženství dobra a štěstí pro všechny lidi na tomto i v budoucím světě. Nedělá rozdílu mezi rasami nebo barvami, všichni lidé jsou si v něm rovni, v islámu není nikdo lepší než druhý, leda by činil více dobrých skutků.





Pravil Všemohoucí Bůh:(مَنۡ عَمِلَ صَٰلِحٗا مِّن ذَكَرٍ أَوۡ أُنثَىٰ وَهُوَ مُؤۡمِنٞ فَلَنُحۡيِيَنَّهُۥ حَيَوٰةٗ طَيِّبَةٗۖ وَلَنَجۡزِيَنَّهُمۡ أَجۡرَهُم بِأَحۡسَنِ مَا كَانُواْ يَعۡمَلُونَ) {Kdokoliv zbožné skutky koná, ať muž či žena, a je věřící, toho vzkřísíme k životu překrásnému a věru je odměníme odměnou podle toho nejlepšího, co učinili.}[Včely: 97]





Islám je cesta štěstí





Islám je náboženstvím všech proroků a je to Boží náboženství pro všechny lidi, ne jen pro Araby.





Islám je cesta opravdového štěstí na tomto světě a věčné blaženosti v budoucím životě.





Islám je jediné náboženství, které naplňuje potřeby ducha i těla a je řešením všech lidských problémů. Pravil Všemohoucí Bůh:﴿قَالَ اهْبِطَا مِنْهَا جَمِيعًا بَعْضُكُمْ لِبَعْضٍ عَدُوٌّ فَإِمَّا يَأْتِيَنَّكُمْ مِنِّي هُدًى فَمَنِ اتَّبَعَ هُدَايَ فَلا يَضِلُّ وَلا يَشْقَى (123) {I pravil (Bůh): „Sestupte z něho společně a buďte jeden druhému nepřítelem! A věru k vám přijde ode Mne správné vedení." A ten, kdo následovat je bude, nezbloudí ani nebude nešťastný, (123)وَمَنْ أَعْرَضَ عَنْ ذِكْرِي فَإِنَّ لَهُ مَعِيشَةً ضَنْكًا وَنَحْشُرُهُ يَوْمَ الْقِيَامَةِ أَعْمَى﴾ zatímco ten, jenž odvrátí se od připomenutí Mého, život povede stísněný a v den zmrtvýchvstání vzkříšen bude Námi jako slepý.}[Táhá: 123-124]





K čemu mi bude prospěšné vstoupit do islámu?





V přijetí islámu je mnoho prospěchu, například:





- Úspěch a pocta na tomto světě, že je člověk otrokem Božím a ne otrokem touhy, satana a pudů.





- Úspěch v budoucím životě, kdy Bůh člověku odpustí, bude k němu milostivý a uvede ho do ráje, kde se mu dostane trvalé blaženosti a bude zachráněn před utrpením ohně.





- Věřící bude v soudný den s proroky, pravdomluvnými, mučedníky a zbožnými, což jsou nejlepší druhové, zatímco kdo nevěří, bude se zlými, zločinci a hanebníky.





-Ti, které Bůh uvede do ráje, budou žít v trvalé blaženosti, aniž by zemřeli, onemocněli, cítili bolest, stáří nebo smutek, a dostane se jim všeho, co budou chtít. Zatímco ti, kteří vstoupí do ohně, budou v trvalých mukách, která nikdy nepřestanou.





V ráji bude potěšení, které žádné oko nikdy nevidělo ani ucho o něm neslyšelo a ani to nikdy nikoho ani nenapadlo, jak mimojiné dokazují slova Všemohoucího:﴿مَنْ عَمِلَ صَالِحًا مِنْ ذَكَرٍ أَوْ أُنْثَى وَهُوَ مُؤْمِنٌ فَلَنُحْيِيَنَّهُ حَيَاةً طَيِّبَةً وَلَنَجْزِيَنَّهُمْ أَجْرَهُمْ بِأَحْسَنِ مَا كَانُوا يَعْمَلُونَ﴾ {Kdokoliv zbožné skutky koná, ať muž či žena, a je věřící, toho vzkřísíme k životu překrásnému a věru je odměníme odměnou podle toho nejlepšího, co učinili.}[Včely: 97]Pravil (Všemohoucí Bůh):﴿فَلَا تَعۡلَمُ نَفۡسٞ مَّآ أُخۡفِيَ لَهُم مِّن قُرَّةِ أَعۡيُنٖ جَزَآءَۢ بِمَا كَانُواْ يَعۡمَلُونَ﴾ {Žádná duše neví, co z radostí skryto je pro ně odměnou za skutky jejich.}[Súra Padnutí na zem: 17]





Co ztratím, pokud odmítnu islám?





Člověk přijde o největší vědění a poznání, kterým je poznání a vědění o Bohu, a přijde o víru v Boha, která poskytuje člověku bezpečí a pocit klidu v tomto životě a trvalou blaženost v budoucím životě.





Člověk přijde o čtení nejúžasnější knihy, kterou Bůh seslal lidem, a o víru v tuto velkolepou knihu.





Přijde o víru ve velkolepé proroky a také přijde o jejich přátelství v ráji. Bude se přátelit jen se satany, zločinci a hanebníky v pekelném ohni a jaký je to hnusný příbytek a hnusná společnost.





Pravil Všemohoucí Bůh:﴿قُلْ إِنَّ الْخَاسِرِينَ الَّذِينَ خَسِرُوا أَنْفُسَهُمْ وَأَهْلِيهِمْ يَوْمَ الْقِيَامَةِ أَلا ذَلِكَ هُوَ الْخُسْرَانُ الْمُبِينُ (15) {Rci: „Věru prodělají v den zmrtvýchvstání ti, kdož ztrátu sami sobě a rodinám svým způsobili! Což to opravdu není ztráta zjevná? (15)لَهُمْ مِنْ فَوْقِهِمْ ظُلَلٌ مِنَ النَّارِ وَمِنْ تَحْتِهِمْ ظُلَلٌ ذَلِكَ يُخَوِّفُ اللَّهُ بِهِ عِبَادَهُ يَا عِبَادِ فَاتَّقُونِ﴾ A nad sebou budou mít závěs ohnivý a pod sebou závěs ohnivý." A takto Bůh nahání strach služebníkům Svým. Služebníci Moji, buďte tedy vůči Mně bohabojní!}[Skupiny: 15-16]





Kdo chce být zachráněn v budoucím životě, měl by vstoupit do islámu a následovat proroka Muhammada (ať mu Bůh žehná a dá mír).





Jednou ze skutečností, na které se shodli všichni proroci a poslové (mír s nimi), je, že v budoucím životě budou zachráněni jen muslimové (odevzdaní do vůle Boží), kteří uvěřili v Boha, nic k Němu nepřidružovali a uvěřili ve všechny proroky a posly. A všichni následovníci poslů, kteří jim věří, vstoupí do ráje a budou zachráněni před ohněm.





Ti, kdo žili za časů proroka Mojžíše, uvěřili v něj a následovali jeho učení, jsou muslimové (odevzdaní do vůle Boží), věřící a zbožní, ale poté co byl poslán Ježíš je povinností těch, kteří následovali Mojžíše, aby uvěřili v Ježíše a následovali ho.A ti, kdo uvěřili v Ježíše, jsou muslimové a zbožní a ti, kdo odmítli uvěřit v Ježíše a řekli, že budou dál věřit jen v Mojžíše, nejsou věřící, protože odmítli víru v proroka, kterého poslal Bůh.A poté, co Bůh poslal posledního posla Muhammada ﷺ, je povinností všech, aby v něj uvěřili, protože Bůh, který poslal Mojžíše a Ježíše, je ten, který poslal posledního posla Muhammada ﷺ, a kdo odmítá poselství Muhammada ﷺ a říká, že následuje Mojžíše nebo Ježíše, není věřícím.





Nestačí, aby člověk řekl, že respektuje muslimy, a pro jeho záchranu v budoucím životě nestačí, že dává almužnu a pomáhá chudým, ale musí věřit v Boha, Jeho knihy, posly a soudný den, aby to od něj Bůh přijal! Protože neexistuje větší hřích než přidružování k Bohu nebo nevíra v Něj a odmítání vnuknutí, které Bůh seslal, nebo odmítání proroctví Jeho posledního proroka Muhammada ﷺ.





Židé, křesťané a ostatní, kteří slyšeli o vyslání Muhammada, posla Božího ﷺ, a odmítli víru v něj a odmítli vstoupit do islámu, budou věčně v pekelném ohni. Je to nařízení Boží, ne člověka. Pravil Všemohoucí:﴿إِنَّ الَّذِينَ كَفَرُوا مِنْ أَهْلِ الْكِتَابِ وَالْمُشْرِكِينَ فِي نَارِ جَهَنَّمَ خَالِدِينَ فِيهَا ۚ أُولَـٰئِكَ هُمْ شَرُّ الْبَرِيَّة﴾ {A věru ti, kdož jsou nevěřící z vlastníků Písma a z modloslužebníků, přijdou do ohně pekelného a budou v něm nesmrtelní, a to jsou ti nejhorší ze všech stvoření!}[Jasný důkaz: 6]





A protože Bůh seslal Své poslední poselství všem lidem, je povinností každého člověka, který slyší o islámu a o poselství posledního proroka Muhammada ﷺ, aby v něj uvěřil, následoval jeho zákon a poslouchal jeho rozkazy a příkazy, a proto od toho, kdo o tomto posledním poselství uslyší a odmítne ho, Bůh nic nepřijme a v budoucím životě ho potrestá.





Jedním z důkazů pro to jsou slova Všemohoucího:﴿وَمَنْ يَبْتَغِ غَيْرَ الْإِسْلَامِ دِينًا فَلَنْ يُقْبَلَ مِنْهُ وَهُوَ فِي الْآخِرَةِ مِنَ الْخَاسِرِينَ﴾ {Kdo touží po jiném náboženství než po islámu, nebude to od něho přijato a v životě budoucím bude mezi těmi, kdož ztrátu utrpí.}[Rod 'Imránúv: 85]





A pravil (Všemohoucí Bůh):﴿قُلْ يَا أَهْلَ الْكِتَابِ تَعَالَوْا إِلَى كَلِمَةٍ سَوَاءٍ بَيْنَنَا وَبَيْنَكُمْ أَلَّا نَعْبُدَ إِلَّا اللَّهَ وَلَا نُشْرِكَ بِهِ شَيْئًا وَلَا يَتَّخِذَ بَعْضُنَا بَعْضًا أَرْبَابًا مِنْ دُونِ اللَّهِ فَإِنْ تَوَلَّوْا فَقُولُوا اشْهَدُوا بِأَنَّا مُسْلِمُونَ﴾ {Rci: „Vlastníci Písma! Pojďte ke slovu rovnému pro nás i pro vás a shodněme se, že nebudeme sloužit nikomu leč Bohu a nebudeme k Němu nic přidružovat a že si nebude brát jeden druhého za Pána místo Boha!" Obrátí-li se však zády, pak jim řekněte: „Dosvědčte, že my jsme do vůle Boží odevzdáni!"}[Rod 'Imránův: 64]





Co je potřeba k tomu, abych byl muslimem?





Pro přijetí islámu je potřeba uvěřit v následujících šest pilířů:





Víra ve Všemohoucího Boha, že On je Stvořitel, uštědřuje obživu, vládne a vše řídí a že nic není jako On, nemá ženu ani dítě a že On jediný si zasluhuje být uctíván. A aby s Ním nebyl uctíván nikdo jiný a víra, že uctívání kohokoli jiného než Boha je neplatné.





Víra v anděly, že jsou Boží služebníci, stvořil je ze světla a že jedním z jejich skutků je předávat vnuknutí Božím poslům.





Víra ve všechny knihy, které Bůh seslal svým prorokům, jako je Tóra a Evangelium -před jejich pozměněním -a poslední kniha, Vznešený Korán.





Víra ve všechny posly, jako je Noe, Abraham, Mojžíš, Ježíš a poslední z nich Muhammad, a že jsou to lidé, které posílil vnuknutím a zázraky, které dokazují jejich pravdomluvnost.





Víra v soudný den, kdy Bůh vzkřísí první a poslední, rozsoudí mezi Svým stvořením a věřící vstoupí do ráje a nevěřící do ohně.





Víra v osud a že Bůh ví vše, co bylo a co bude v budoucnu, a že Bůh toto vše znal, zapsal a přál si to a vše to stvořil.





Neodkládej rozhodnutí!





Tento svět není věčný…





Všechna krása v něm pomine a všechna touha pohasne…





A přijde den, kdy bude člověku zúčtováno vše, co učinil, a bude to v soudný den. Pravil Všemohoucí:﴿وَوُضِعَ الْكِتَابُ فَتَرَى الْمُجْرِمِينَ مُشْفِقِينَ مِمَّا فِيهِ وَيَقُولُونَ يَا وَيْلَتَنَا مَالِ هَذَا الْكِتَابِ لاَ يُغَادِرُ صَغِيرَةً وَلاَ كَبِيرَةً إِلاَّ أَحْصَاهَا وَوَجَدُوا مَا عَمِلُوا حَاضِرًا وَلاَ يَظْلِمُ رَبُّكَ أَحَدًا﴾ {A předložena bude Kniha každého a uvidíš provinilé v obavách z toho, co v ní je obsaženo. A řeknou: ,,Běda nám, co je to za knihu, že ani malé, ani velké skutky zaznamenat neopominula?" A naleznou před sebou vše, co dělali, a neošidí Pán tvůj z nich jediného.}[Jeskyně: 49]





A Bůh oznámil, že člověk, který se neodevzdá do Jeho vůle (nestane se muslimem), skončí v pekelném ohni, kde bude věčně.





Proto ztráta není malá, ale obrovská. Pravil Všemohoucí:﴿وَمَن يَبْتَغِ غَيْرَ الْإِسْلَامِ دِينًا فَلَن يُقْبَلَ مِنْهُ وَهُوَ فِي الْآخِرَةِ مِنَ الْخَاسِرِينَ﴾ {Kdo touží po jiném náboženství než po islámu, nebude to od něho přijato a v životě budoucím bude mezi těmi, kdož ztrátu utrpí.}[Rod 'Imránův: 85]





Islám je jediným náboženstvím, které Bůh přijímá.





Bůh nás stvořil, k Němu se navrátíme a tento pozemský svět je pro nás jen zkouškou.





Ať si je člověk jist, že tento svět je krátký jako sen… a nikdo neví, kdy zemře!





A jaká bude odpověď jeho Stvořiteli, až se ho v soudný den zeptá, proč nenásledoval pravdu? A proč nenásledoval posledního z proroků?





A co mu Bůh řekne v soudný den, když varoval před nevírou a oznámil, že koncem nevěřících bude věčná záhuba v ohni?





Pravil Všemohoucí:﴿وَالَّذِينَ كَفَرُوا وَكَذَّبُوا بِآيَاتِنَا أُولَئِكَ أَصْحَابُ النَّارِ هُمْ فِيهَا خَالِدُونَ﴾ {Však ti, kdož neuvěří a znamení Naše za lež prohlásí, ti budou ohně obyvateli a budou v něm nesmrtelní."}[Kráva: 39]





Není žádná omluva pro toho, kdo opustí pravdu a následuje své otce a dědy.





Bůh nám oznámil, že mnoho lidí odmítá vstoupit do islámu, protože se bojí prostředí, ve kterém žijí.





A že mnoho lidí odmítá islám, protože nechtějí změnit své přesvědčení, které zdědili po svých předcích nebo získali ze svého prostředí a společnosti a zvykli si na něj. A mnoha z nich v tom zabraňuje fanatismus a horlivost vůči falešnému, které zdědili.





Všichni tito nemají žádné omluvy a budou stát před Bohem bez argumentu.





Není omluvou pro ateistu, když říká, že zůstane ateistou, protože se narodil v ateistické rodině. Naopak musí použít rozum, který mu Bůh dal, a přemýšlet o velikosti nebes a země, aby pochopil, že tento svět má stvořitele.Kdo uctívá kameny a sochy, také nemá omluvu, že napodobuje své předky, ale musí hledat pravdu a ptát se sám sebe: jak mohu uctívat něco, co mě neslyší, nevidí a ničím mi neprospěje?





Také křesťan, který věří ve věci, které jsou proti lidské přirozenosti a rozumu, se musí ptát sám sebe: jak by mohl Pán zabít Svého syna, který neudělal žádný hřích, kvůli hříchům jiných lidí? Vždyť je to nespravedlnost! A jak by lidé mohli ukřižovat a zabít syna Pána? Nemůže snad Pán odpustit hříchy celého lidstva, aniž by nechal lidi zabít Jeho syna? A není snad Pán schopen Svého syna bránit?





Je nutné, aby rozumný člověk následoval pravdu a nenásledoval své předky v tom, co je falešné.





Pravil Všemohoucí Bůh:﴿وَإِذَا قِيلَ لَهُمْ تَعَالَوْا إِلَى مَا أَنْزَلَ اللَّهُ وَإِلَى الرَّسُولِ قَالُوا حَسْبُنَا مَا وَجَدْنَا عَلَيْهِ آبَاءَنَا أَوَلَوْ كَانَ آبَاؤُهُمْ لَا يَعْلَمُونَ شَيْئًا وَلَا يَهْتَدُونَ﴾ {Když je jim řečeno: „Pojďte k tomu, co seslal Bůh, a k poslovi!", odpovídají: „Nám postačí, co u otců svých jsme nalezli!" Ale což když otcové jejich nic neznali a po správné cestě nebyli vedeni?}[Prostřený stůl: 104]





Co má dělat ten, kdo chce přestoupit k islámu, ale bojí se, že mu ublíží jeho příbuzní?





Kdo chce přestoupit k islámu, ale bojí se svého okolí, může přestoupit tajně a skrývat islám, dokud mu Bůh neulehčí cestu a nebude schopný zveřejnit, že přestoupil na islám.





Je nutné, aby člověk přestoupil na islám hned, ale není povinné, aby to oznámil všem okolo nebo to zveřejňoval, pokud by mu to mohlo uškodit.





A věz, že člověk, který přestoupí na islám, se stává bratrem milionů muslimů a může se spojit s mešitou nebo islámským centrem ve své zemi a požádat ho o radu nebo pomoc, což pro ně bude velkým potěšením (že mu mohou pomoci).





Pravil Všemohoucí Bůh:﴿وَمَنْ يَتَّقِ اللَّهَ يَجْعَلْ لَهُ مَخْرَجًا {A kdo je bohabojný, tomu On připraví východiskoوَيَرْزُقْهُ مِنْ حَيْثُ لَا يَحْتَسِب﴾ a uštědří mu obživu z místa, odkud s tím ani nepočítal.}[Rozvod: 2-3]





Vážený čtenáři,





není spokojenost Boha Stvořitele, který nám dal všechny dobré věci, živil nás jako embrya v břichách našich matek, dal nám vzduch, který dýcháme, není Jeho spokojenost s námi důležitější než spokojenost lidí?





Nezaslouží si vítězství na tomto i v budoucím světě oběť v podobě zanechání dočasných potěšení? Ano, zaslouží!





Proto by člověku neměla jeho minulost zabránit v tom, aby napravil svou cestu a udělal správnou věc.





Už dnes by se člověk měl stát správným věřícím! A neměl by dovolit satanovi, aby mu zabránil následovat pravdu!





Pravil Všemohoucí Bůh:﴿يَا أَيُّهَا النَّاسُ قَدْ جَاءَكُمْ بُرْهَانٌ مِنْ رَبِّكُمْ وَأَنزلْنَا إِلَيْكُمْ نُورًا مُبِينًا (174) {Ó lidé! Nyní k vám přišel důkaz zřetelný od Pána vašeho a seslali jsme vám světlo jasné (174)فَأَمَّا الَّذِينَ آمَنُوا بِاللَّهِ وَاعْتَصَمُوا بِهِ فَسَيُدْخِلُهُمْ فِي رَحْمَةٍ مِنْهُ وَفَضْلٍ وَيَهْدِيهِمْ إِلَيْهِ صِرَاطًا مُسْتَقِيمًا﴾ A ty, kdož uvěřili v Boha a pevně se ho přidržovali, ty On uvede do milosti a slitování Svého a povede je k Sobě stezkou přímou.}[Ženy: 174-175]





Jsi připraven učinit největší rozhodnutí ve svém životě?





Pokud je vše, co jsme uvedli výše, logické a člověk poznal pravdu ve svém srdci, měl by učinit první krok k tomu, aby se stal muslimem.





Kdo chce pomoc s učiněním nejlepšího rozhodnutí ve svém životě a ukázat jak se stát muslimem?





Neměl by nechat své hříchy, aby mu zabránily vstoupit do islámu, protože Bůh nám v Koránu oznámil, že odpouští všechny hříchy tomu, kdo přestoupí na islám a kaje se svému Stvořiteli. I po přestoupení k islámu je normální, že učiní nějaké hříchy, protože jsme lidé a ne andělé.Ale měli bychom prosit Boha za odpuštění a kát se. A když Bůh uvidí, že spěcháme k přijetí pravdy, stali jsme se muslimy a prohlásili jsme vyznání víry, pomůže nám vyvarovat se dalších hříchů. Tomu, kdo přijme Boha a následuje pravdu, Bůh pomůže konat více dobra, a tak by se člověk neměl rozmýšlet vstoupit okamžitě do islámu.





Jeden z důkazů pro to jsou slova Všemohoucího:﴿قُلْ لِلَّذِينَ كَفَرُوا إِنْ يَنْتَهُوا يُغْفَرْ لَهُمْ مَا قَدْ سَلَفَ﴾ {A těm, kdož jsou nevěřící, řekni, že přestanou-li, bude jim odpuštěno to, co se již stalo.}[Kořist: 38]





Co mám udělat, abych se stal muslimem?





Vstoupení do islámu je jednoduché a nepotřebuje žádné rituály ani úřední věci nebo nějakého svědka. Stačí, aby člověk řekl vyznání víry, u něhož ví, co znamená, a věří mu, tj. aby řekl: „Ašhadu an lá illáha ilá lláhu wahdahu lá šaríka lah, wa ašhadu anna muhammadan 'abduhu wa rasúluh" (Není boha kromě Boha a Muhammad je posel Boží). Pokud je schopen říci to arabsky, je to lepší, ale pokud je to pro něj těžké, stačí, aby to řekl ve svém jazyce. Tímto se stane muslimem a pak je na něm, aby se naučil svému náboženství, které bude pramenem jeho štěstí v tomto životě a záchranou v životě budoucím.





 



Recent Posts

Kdo stvořil svět? A k ...

Kdo stvořil svět? A kdo stvořil mě? A proč?

ISLÁM, NÁBOŽENSTVÍ VŠ ...

ISLÁM, NÁBOŽENSTVÍ VŠECH BOŽÍCH POSLŮ