Articles

Ve jménu Boha Milosrdného, Slitovného





Zeptal jsi se sám sebe:





Kdo stvořil nebesa, zemi a všechna velkolepá stvoření, co v nich jsou? A kdo vytvořil tento dokonalý řád?





Jak funguje a trvá tento velkolepý svět se svým přesným řádem, který tolik let určuje jeho chod?





Stvořil se tento svět sám? Nebo vzniknul z ničeho? Nebo vzniknul náhodou?





Kdo tě stvořil?





Kdo vytvořil tento dokonalý systém v orgánech, ve tvém těle a ve všech živých organizmech?





Nikdo nepřijme, aby mu někdo řekl: Tento dům vznikl, aniž by ho někdo postavil, nebo aby mu řekl: Tento dům vytvořilo nic. Jak tedy mohou někteří lidé věřit tomu, kdo říká, že tento velkolepý svět vzniknul bez Stvořitele? Jak může rozumný člověk přijmout, aby mu někdo říkal, že tento dokonalý řád světa vzniknul náhodou?





Určitě je zde velkolepý stvořitel, který řídí tento svět a vše, co je v něm, a tímto stvořitelem je Všemohoucí Bůh.





Bůh nám poslal posly a seslal jim Božské knihy (vnuknutí). Poslední z nich je Vznešený Korán, který Bůh seslal Svému poslednímu proroku Muhammadovi. Na základě těchto knih a Božích proroků:





• Nám dal poznat Sebe samého, Své vlastnosti a naše povinnosti a práva vůči Němu.





• Přivedl nás k tomu, že On je Pán, který stvořil všechno stvoření, a že On je Živý, který nikdy nezemře, zatímco všechno ostatní stvoření je Jemu podřízené.





Oznámil nám, že mezi Jeho vlastnosti patří vědění, které obklopuje každou věc, a že je Slyšící a Vidoucí a nic před Ním není skryté, ani na zemi, ani na nebi.





Pán je Živý a Trvalý a život každého stvoření pochází od Něj a On udržuje při životě všechno stvoření. Pravil Všemohoucí:﴿اللَّهُ لا إِلَهَ إِلَّا هُوَ الْحَيُّ الْقَيُّومُ لا تَأْخُذُهُ سِنَةٌ وَلا نَوْمٌ لَهُ مَا فِي السَّمَوَاتِ وَمَا فِي الأَرْضِ مَنْ ذَا الَّذِي يَشْفَعُ عِنْدَهُ إِلَّا بِإِذْنِهِ يَعْلَمُ مَا بَيْنَ أَيْدِيهِمْ وَمَا خَلْفَهُمْ وَلا يُحِيطُونَ بِشَيْءٍ مِنْ عِلْمِهِ إِلَّا بِمَا شَاءَ وَسِعَ كُرْسِيُّهُ السَّمَوَاتِ وَالأَرْضَ وَلا يَئُودُهُ حِفْظُهُمَا وَهُوَ الْعَلِيُّ الْعَظِيمُ﴾ {Bůh - není božstva kromě Něho, živého, trvalého! Nepadá naň ani dřímota, ani spánek, Jemu náleží vše, co na nebesích je i na zemi! Kdo může se u Něho přimluvit jinak, než s dovolením Jeho? On zná, co je před rukama jejich i co je za zády jejich, zatímco oni neobejmou z vědění Jeho nic leda to, co On chce. Trůn Jeho obepíná nebesa i zemi a střežení jich mu potíží nečiní - On vznešený je a mohutný!}[Súra Kráva: 255]





• Oznámil nám, že On je Pán, který má dokonalé vlastnosti, a dal nám rozum a smysly, abychom viděli zázraky Jeho stvoření a Jeho moci, které nám dokazují Jeho velkolepost, sílu a dokonalost. A dal nám přirozenost, která nám dokazuje Jeho dokonalost a že nemůže mít žádnou nedokonalost.





• a naučil nás, že je nad nebesy a že se nenachází v tomto světě ani svět není v Něm.





• Oznámil nám, že se mu musíme plně odevzdat, protože On stvořil nás i celý svět a řídí ho.





Stvořitel má vznešené vlastnosti a nikdy nemůže být potřebným nebo nedokonalým. Pán nikdy nezapomíná, nespí, nejí a nemůže mít ani ženu ani dítě. A jakékoli texty, které by rozporovaly velikost a dokonalost Stvořitele, nejsou skutečným vnuknutím, se kterým přišli Boží poslové (mír s nimi).





Všemohoucí Bůh pravil ve Vznešeném Koránu:﴿قُلۡ هُوَ ٱللَّهُ أَحَدٌ * {Rci: „On Bůh je jedinečný *ٱللَّهُ ٱلصَّمَدُ * Bůh sám o sobě věčný *لَمۡ یَلِدۡ وَلَمۡ یُولَدۡ * Neplodil a nebyl zplozen *وَلَمۡ یَكُن لَّهُۥ كُفُوًا أَحَدُۢ﴾ a není nikoho, kdo je mu roven."}[Upřímnost víry: 1-4]





Pokud věříš v Pána Stvořitele…zeptal jsi se někdy na cíl Jeho stvoření? Co od nás Bůh chce a jaký je smysl naší existence?





Je možné, aby nás Bůh stvořil a pak nás zanechal opomenuté? Je možné, aby Bůh stvořil všechna tato stvoření bez cíle a smyslu?





Pravda je, že velkolepý Stvořitel Bůh nám oznámil účel našeho stvoření, a to je, abychom uctívali jen Jeho jediného. A oznámil nám, že On jediný si zasluhuje být uctíván. Prostřednictvím svých poslů (mír s nimi) nám ukázal, jak Ho máme uctívat a jak se k Němu máme přibližovat tím, že budeme plnit Jeho rozkazy a vyhýbat se Jeho zákazům, a jak dosáhneme Jeho spokojenosti. A varoval nás před Svým trestem a řekl nám, co bude po smrti.





A oznámil nám, že tento pozemský svět je pouze zkouška a že skutečný dokonalý život je život budoucí po smrti.





A oznámil nám, že kdo uctívá Boha, jak nařídil, a zanechal toho, co mu zakázal, bude mít krásný život v tomto světě a věčnou blaženost ve světě budoucím, zatímco kdo v Něj neuvěřil a hřešil, bude nešťastný v tomto životě a v budoucím životě ho čekají věčná muka.





Protože víme, že nemůžeme v tomto životě jít kupředu, aniž by každý člověk dostal odplatu za to, co dělal, ať činil dobré nebo zlé, jak je možné, aby nebyl žádný trest pro ty, kdo páchali křivdu, ani odměna pro ty, kteří konali dobro?





Bůh nám oznámil, že dosáhneme Jeho spokojenosti a zachráníme se před Jeho trestem pouze přijetím islámu, což znamená odevzdat se jedinému Bohu, který nemá žádného společníka, a poslouchat Ho a dodržovat Jeho zákony. Také nám oznámil, že od lidí nepřijme žádné jiné náboženství. Pravil Všemohoucí Bůh:(وَمَن يَبۡتَغِ غَيۡرَ ٱلۡإِسۡلَٰمِ دِينا فَلَن يُقۡبَلَ مِنۡهُ وَهُوَ فِي ٱلۡأٓخِرَةِ مِنَ ٱلۡخَٰسِرِينَ) {Kdo touží po jiném náboženství než po islámu, nebude to od něho přijato a v životě budoucím bude mezi těmi, kdož ztrátu utrpí.}[Rod 'Imránův: 85]





Když se podíváme na to, co dnes uctívá většina lidí, zjistíme, že jeden uctívá člověka, druhý sochy, další hvězdy atd. Přitom rozumný člověk by neměl uctívat nic jiného než Pána všech světů, který má dokonalé vlastnosti. Jak by mohl uctívat něco stvořeného, jako je on sám nebo co je ještě méně dokonalé než on. Ten, kdo má být uctíván, nemůže být člověkem, sochou, stromem nebo zvířetem!





Žádné z náboženství, která lidé dnes vyznávají - kromě islámu - Bůh nepřijme, protože je vytvořili lidé nebo tato náboženství měla Božský původ, ale lidé je pozměnili. Naproti tomu islám je náboženství Pána všech světů a nikdy se nezmění. Knihou tohoto náboženství je Vznešený Korán, který je ochráněn a zůstal mezi muslimy v nepozměněné podobě a v jazyce, ve kterém ho Bůh seslal Svému poslednímu poslu.





Mezi základy islámu patří věřit ve všechny posly, které poslal Bůh. Všichni byli lidé, které Bůh posílil zázraky a poslal je, aby vyzývali k uctívání Jeho jediného, který nemá žádné společníky.Posledním z poslů je posel Muhammad (ať mu Bůh žehná a dá mír), kterého Bůh poslal s Božím zákonem, který ruší všechny předešlé zákony ostatních poslů, a posílil ho zázraky, z nichž největším zázrakem je Vznešený Korán, což je slovo Boží a nejvelkolepější kniha, kterou lidstvo poznalo. Je zázrakem svým obsahem, jazykem, stylem a pravidly. Je v něm správné vedení k pravdě, které vede ke štěstí na tomto i v budoucím životě, a byl seslán v arabském jazyce.





Je mnoho rozumových a vědeckých důkazů, které dokazují, o čem není pochyb, a to, že tento Korán je slovem Všemohoucího Stvořitele a že není možné, aby ho vytvořil nějaký člověk.





Mezi základy islámu patří víra v anděly a víra v soudný den, kdy Bůh vzkřísí lidi z hrobů, aby zúčtoval jejich skutky. Tomu, kdo činil dobré skutky a byl věřícím, se dostane věčné blaženosti v ráji, zatímco tomu, kdo nevěřil a činil špatné skutky, se dostane velkého trestu v ohni. A mezi základy islámu patří věřit v Boží osud, ať je dobrý, nebo špatný.





Islámské náboženství je návodem na život, který je v souladu s přirozeností a rozumem, který přijímají rozumní lidé. Vytvořil ho velkolepý Stvořitel pro Svoje stvoření a je to náboženství dobra a štěstí pro všechny lidi na tomto i v budoucím světě. Nedělá rozdíl mezi rasami nebo barvami, všichni lidé jsou si v něm rovni. V islámu není nikdo lepší než druhý, leda by činil více dobrých skutků.





Pravil Všemohoucí Bůh:(مَنۡ عَمِلَ صَٰلِحا مِّن ذَكَرٍ أَوۡ أُنثَىٰ وَهُوَ مُؤۡمِن فَلَنُحۡيِيَنَّهُۥ حَيَوٰة طَيِّبَة وَلَنَجۡزِيَنَّهُمۡ أَجۡرَهُم بِأَحۡسَنِ مَا كَانُواْ يَعۡمَلُونَ) {Kdokoliv zbožné skutky koná, ať muž či žena, a je věřící, toho vzkřísíme k životu překrásnému a věru je odměníme odměnou podle toho nejlepšího, co učinili.}[Včely: 97]





Bůh několikrát potvrdil v Koránu, že víra v Boha jako Pána a Toho, kdo je uctíván, a následování islámu jako svého náboženství a Muhammada jako svého posla je něco, co je nutné a člověk v tom nemá na výběr. A v soudný den bude zúčtování a odplata a tomu, kdo byl pravým věřícím, se dostane vítězství a spásy, zatímco tomu, kdo nevěřil, se dostane jasné prohry.





Pravil Všemohoucí Bůh:(... وَمَن يُطِعِ ٱللَّهَ وَرَسُولَهُۥ يُدۡخِلۡهُ جَنَّٰت تَجۡرِي مِن تَحۡتِهَا ٱلۡأَنۡهَٰرُ خَٰلِدِينَ فِيهَاۚ وَذَٰلِكَ ٱلۡفَوۡزُ ٱلۡعَظِيمُ، (… A toto jsou omezení Boží, a kdokoliv poslouchá Boha a posla Jeho, tomu Bůh dá vstoupit do zahrad, pod nimiž řeky tekou, a v nich nesmrtelný bude - a to úspěch je nesmírný.وَمَن يَعۡصِ ٱللَّهَ وَرَسُولَهُۥ وَيَتَعَدَّ حُدُودَهُۥ يُدۡخِلۡهُ نَارًا خَٰلِدا فِيهَا وَلَهُۥ عَذَاب مُّهِين) Kdo však neposlechne Boha a posla Jeho a překračuje omezení Jeho, tomu Bůh dá vstoupit do ohně a tam nesmrtelný bude - a pro něj určen je trest zahanbující)[Ženy: 13-14]





Tomu, kdo chce vstoupit do islámu, stačí, aby řekl: (Není boha kromě Boha a Muhammad je posel Boží) a aby věděl, co to znamená, a věřil tomu. Tak se stane muslimem a pak se může postupně naučit ostatní islámská nařízení, aby mohl vykonávat, co mu Bůh nařídil.



Recent Posts

Ислом Ислом дини фитр ...

Ислом Ислом дини фитрат, ақли солим ва саодатмандӣ аст

Islám Náboženství při ...

Islám Náboženství přirozenosti, rozumu a štěstí

Kdo stvořil svět? A k ...

Kdo stvořil svět? A kdo stvořil mě? A proč?

ISLÁM, NÁBOŽENSTVÍ VŠ ...

ISLÁM, NÁBOŽENSTVÍ VŠECH BOŽÍCH POSLŮ